Markanız İçin YouTube Canlı Yayını Kullanın
Video izlemek dendiğinda şüphesiz aklımıza gelen ilk platform YouTube. Tüm dünyada her dakika 500 dakikadan fazla video yüklenen YouTube'u markanızın hedef kitlesiyle etkileşim kurmak için kullanmanız sizi rakiplerinizin bir adım önüne taşıyacaktır. Fakat bu kadar fazla içeriğin olduğu bir ortamda nasıl kalabalıktan sıyrılacaksınız? Cevap, canlı yayın...
YouTube canlı yayınlarını kullanırken dikkat etmeniz gereken şey, standart bir tanıtım videosu çeker gibi yayın yapmamak. Canlı yayını bir etkinliğe çevirmelisiniz. Örneğin; yeni bir ürün ya da hizmetin duyurusunu yapabilirsiniz ya da canlı yayına popüler ve hedef kitlenizle ilgili konuklar alabilirsiniz. Soru&cevap gibi etkileşimler de yayınlarınızı anlamlı ve faydalı hale getirecektir.
YouTube'da Canlı Yayın Nasıl Yapılır?
Öncelikle şunu hatırlatalım. YouTube kanalınızdaki takipçi sayısı binden fazla olmalı ve kanalınız da onaylı bir kanal olmalı.
Hesabınızı doğrulamak için https://www.youtube.com/verify adresine gidip telefon numaranızı girmeniz ve telefonunuza gelecek olan sms koduyla doğrulama işlemini tamamlamanız gerekiyor. Bundan sonra bilgisayar ya da akıllı telefonunuzda sağ üstteki kamera ikonuna tıklayarak canlı yayını başlatabilirsiniz.
Canlı yayına başlamadan önce, yayınınız için bir başlık, açıklama ve bir de önizleme görseli hazırlamayı unutmayın. Bu şekilde takipçilerinizin dikkatini çekmeyi başarabilirsiniz.
Başlığınız açık ve anlaşılır olmalı. Yayının amacına, markanıza ve hedef kitlenize uygun anahtar kelimeler içermeli.
Açıklama kısmında takipçilerin bu yayının ne hakkında olacağına dair bir fikir edinmesini sağlayacak ön açıklama bulunmalı. 15 kadar anahtar kelime kullanabilirsiniz
Önizleme görseliniz 1280x720 piksel boyutlarında olmalı ve yine canlı yayının içeriği konusunda fikir verebilmeli.
Diğer sosyal medya hesaplarınızı YouTube kanalınızla ilişkilendirmeyi unutmayın. Böylece siz ve takipçileriniz, canlı yayını diğer platformlardan da paylaşabilirsiniz.
YouTube Canlı Yayını İçin İpuçları
1- Amacınızı Belirleyin: Canlı yayının öncesinde, bu yayının amacını ve kapsamını belirlemeniz gerekiyor. Böylece yayının nereye gideceği konusunda bir fikriniz olur ve konudan sapmazsınız. Eğer birden fazla kişinin görev alacağı bir yayın olacaksa, herkesin görevi belli olmalı. Moderatör kim olacak, kameraman olacak mı, hangi konuda kim konuşacak gibi soruların cevabı canlı yayın öncesi belli olmalıdır. Bu şekilde hem yayınınız daha profesyonel görünür hem de akıcılığı sağlamış olursunuz.
2- Zamanlamayı Doğru Yapın: Canlı yayının izlenme sayısını yüksek tutmak için doğru zamanlama gerekir. Bunun için YouTube analytics'lerinden daha önceki videolarınızın en çok izlendiği saatleri görebilirsiniz. Ya da yayın öncesi duyurularda izleyicilerinize fikirlerini sorarak uygun bir yayın saati belirleyebilirsiniz.
3- Yayın Öncesi Kontrolleri Unutmayın: Canlı yayına bir kez başladınız mı artık değişiklik, düzenleme yapma şansınız olmayacaktır. Bu yüzden yayın bazı kontrolleri yapmanız çok önemlidir.
Çekim alanını belirleyin. Canlı yayında konuşan kişilerin arka planında ilgisiz, dikkat dağıtıcı görseller ya da objeler bulunmamasına dikkat edin. Yayın başladıktan sonra bir şeyleri kaldırmaya, düzeltmeye çalışmak izleyicinin dikkatinin daha fazla dağılmasına sebep olur.
4- Işıkları ayarlayın: Canlı yayındaki kişiler veya tanıtımı yapılacak nesneler iyi aydınlatılmış olmalı. Arkadan ışık kullanmayın ve gölgeleri kontrol edin.
Sesi kontrol edin. Yayın yaparken mümkün olduğunca sessiz bir alanda olmaya çalışın. Canlı yayın esnasında sokaktan duyulan siren ya da korna sesleri, etrafta gürültü yapan insanlar gibi istemediğiniz sesler yayınınızın kalitesini bozar ve dikkat dağıtır.
5- Bağlantı hızınızı test edin: Canlı yayının içeriği ne kadar iyi olursa olsun, duraksayan, kesilen ya da görüntü kalitesi düşük olan bir video izleyicilerin yayını terk etmesine sebep olur. Bunu engellemek için yayın öncesinde internet bağlantınızın güçlü olduğundan emin olun.
Telefon ve diğer cihazlarınızdaki bildirim seslerini kapatın. Tahmin edersiniz ki canlı yayın esnasında ekipten birinin telefonuna gelen mesaj ve arama sesleri ya da yayın yaptığınız cihazlardaki alakasız uygulamaların bildirim seslerini duymayı kimse istemez. Yayın öncesi mutlaka bunları kontrol edin.
İçme suyu hazırlayın. Canlı yayın esnasında konuşan kişinin boğazı kuruyacaktır. Yayın ortasında sağda solda su aramak yerine yayın öncesi her katılımcının yanına bir bardak su ve bir peçete koymak akıllıca olacaktır.
6- Canlı Yayının Tanıtımını Yapın: Evet, siz hazırsınız, ekibiniz hazır, konu hazır. Peki, izleyici hazır mı? Siz canlı yayın başlattığınızda insanlar bunu nereden bilecek? Yayından önce mutlaka hem YouTube kanalınızda hem diğer sosyal medya kanalında bununla ilgili tanıtım paylaşımları hazırlamalı ve reklamlarla öne çıkarma yapmalısınız.
Eğer siz de YouTube'u aktif olarak kullanmak ve markanız için değer yaratmak isterseniz, gelin tüm sosyal medya iletişim stratejileri üzerine konuşalım. Size yol gösterelim.