Sosyal Medya Platformları Korona İle Mücadeleye Nasıl Destek Oluyor?
Hemen hemen internet bağlantısı olan herkesin bir ya da ikisini mutlaka kullandığı sosyal medya platformları günlük hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Arkadaşlarımızla iletişim kurmaktan yemek tarifi bulmaya, eğlenceden ticarete kadar pek çok alanda sosyal medyayı kullanıyoruz. Şimdi Korona virüsün tüm dünyada yayıldığı ve sosyal izolasyona girdiğimiz günlerde salgından korunma ve önlem alma konusunda da sosyal medya platformları üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirme çabasındalar. En büyük güçleri bilgiyi hızla yaymak olan sosyal medya platformaları salgınla mücadede bu güçlerini nasıl kullanıyorlar?
Her ne kadar belli bir kesim için modası geçmiş gibi görünse de Facebook sosyal medya kanalları arasında en güçlü ve etkili olanı. Daha önce birçokk konuda yanlış bilgi paylaşımı ile mücadele eden şirket Covid-19 konusunda da bu tutumunu sürdürüyor. Yanlış ve provokatif bilgilerin yayılmasını engellemek için önlemler alan Facebook, bunun yanı sıra kullanıcılarının ilgili arama sonuçlarında Dünya Sağlık Örgütü ve yerel resmi sağlık kuruluşlarının kaynaklarına ulaşmalarını sağlıyor.
Ayrıca şu yazımızda belirttiğimiz gibi, Facebook Korona virüs ile mücadele kapsamında dünya çapında küçük işletmelere destek olmak üzere 100 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı.
Aslında Facebook'a ait olan Instagram platformu da Covid-19 hakkında kullanıcılarını bilgilendirmek ve hastalığın önlenmesini sağlamak için bir takım adımlar attı. Kullanıcıların doğru bilgiler edinmesi için Dünya Sağlık Örgütü ve resmi kaynakların paylaşımlarını öne çıkarıyor. Ayrıca sahip olduğu özelliklerde insanları evlerinde kalmaları ve uzaktan etkileşim kurmaları yönünde destekliyor. Örneğin; Instagram canlı yayınları ile evlerinden canlı konser veren sanatçılar, izolasyon altındaki insanların moralini yüksek tutmaya çalışıyorlar.
Ayrıca ortak canlı yayınlar ya da grup olarak video görüşme olanaklarıyla insanların sosyal mesafeyi başarılı bir şekilde korumalarını sağlıyor. "Stay Home" etiketiyle paylaşılan hikayeleri de öne çıkaran Instagram'ın popülerliği bu dönemde daha da artacak gibi.
Snapchat
Genç kullanıcıların favorilerinden olan Snapchat de gücünü Covid-19 salgınıyla mücade için kullanan şirketlerden. Bitmoji sticker'ları, artırılmış gerçeklik filtreleri gibi özellikleriyle kullanıcıların Dünya Sağlık Örgütü'nden resmi bilgileri paylaşmasını sağlıyor. Keşfet sekmesine ek olarak Coronavirus: The Latest özelliğini de ekleyerek kullanıcılarının doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını kolaylaştırmaya çalışıyor. Ayrıca daha önce intihar eğiliminde olan, zorbalığa uğrayan, depresyonda olan kişilere yardım yolları öneren "Here For You" özelliği ile şimdi sağlık kurumlarına ulaşmayı da kolaylaştırıyor.
TikTok
İnternetin en yeni oyuncusu TikTok da sahip olduğu muazzam gücü, salgınla mücadele için kullanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği yapan platformun "Keşfet" sekmesinde doğrudan DSÖ tarafından paylaşılan bilgilere ulaşılabiliyor. DSÖ, onaylı TikTok hesabı üzerinden gençlere ulaşarak onların doğru bilgi edinmesi ve daha da önemlisi yanlış bilgilerden korunması için paylaşımlarda bulunuyor. Bununla yetinmeyen TikTok, Dünya Sağlık Örgütü'ne 10 milyon dolar da bağışta bulundu.
Korona virüs salgınının ciddi bir hal aldığı ilk bir ay içinde, konuyla alakalı 15 milyon tweet atılmış. Şirket bu kadar çok paylaşım arasında doğru bilgiye ulaşılması ve yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için onaylanmış hesaplar, doğrulama gibi özelliklerini kullanıyor. Potansiyel olarak tehlike arz eden, manipülatif paylaşımları tespit etmek için makina öğrenimini kullanan Twitter; yanlış istatistikler, sahte ilaçlar ve tehlikeli olabilecek geçerliliği kanıtlanmamış tedavilerle ilgili bilgilerin yayılmasını engellemeye çalışıyor.