Twitter; Türkiye'de yakın bir tarihe kadar, çok fazla kullanıcıya ulaşamamış bir sosyal ağ olmasına rağmen gündemdeki dalgalanmalarla Twitter kullanıcıları her geçen gün artıyor. Reklamverenler tarafından dikkatlice ele alınması gereken bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Twitter, müşterilerin satın alma kararlarında çok etkili olan bir sosyal platformdur.
Twitter'da reklam vermek isteyen kullanıcıların yalnızca bir bütçe belirlemesi, hangi zaman aralığında reklam vermek istediklerini seçmesi, ülkesini ve iletişim bilgilerini belirtmeleri yeterli olmaktadır. İstenildiği zaman detaylı bilgi de eklenebilmektedir. Artık Twitter'da reklam verebilmek için firma ölçeklerine göre belirli bir bütçe kısıtlaması bulunmamaktadır. Eskiden sadece bu bütçe ayrımı yüzünden Twitter sadece büyük ölçekli işletmelere hitap ederken (Facebook ile olan farkıydı), artık tüm markaları hedefleyebilir ve kullanıcılara reklamlarınızı gösterme imkânına sahip olabilirsiniz. Twitter'ın kendi içerisinde temelde 3 farklı reklam modeli bulunuyor. Gün geçtikçe Twitter'ın gelişmesiyle yeni reklam modelleri ekleniyor. Bu yeni reklam modellerinden bazılarının reklamverenler tarafından kullanılıyor olması ve bu modellerin doğru seçimi, firmaların reklam kampanyalarındaki hedeflerini başarıya taşıyan yol oluyor.
Temel olarak ele alırsak Twitter'ın reklam seçenekleri; Sponsorlu Hesaplar, Sponsorlu Tweetler ve Sponsorlu Gündem olarak üçe ayrılıyor.
Sponsorlu Tweet olarak da adlandırabileceğimiz bu Twitter reklam modelinde Twitter, henüz takipçiniz olmayan hesaplara da reklamınızı gösterme imkanı sağlar. Belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeler aracılığı ile düzenlediğiniz reklamlar, takipçiniz olmayan kullanıcıların da arama sonuçlarında karşılarına çıkar. Kullanıcılar Twitter'da bir arama yaptığında reklamınızı görür ve eğer ilgisini çekerse reklamınıza tıklar. Sponsorlu Tweetlerde maliyet, retweet edilme, verilen yanıtlar ve favorilere ekleme sayısına göre belirlenir. Bu reklamların yayın süresi 3 aydır. Reklamın aldığı etkileşime göre reklam ücretlendirilir. Kullanıcılar sponsorlu tweet üzerinden reklamınıza tıkladığında, sizi takip ettiğinde, RT yaptığında veya başka bir etkileşim gerçekleştirdiğinde ücret ödersiniz. Kullanıcıların etkileşime geçtiği ilk an için bir ücret ödemesi gerçekleşir.
Markanızla ilgilenme olasılığı yüksek olan kişilerin "Kimi takip etmeli" bölümünde sponsorlu hesaplar özellikle belirtilir. Bu Twitter reklam modelinde amaç takipçi sayısını arttırmaktır. "Who to Follow" (kimi takip etmeli) bölümünde reklamınızın tek başına ve üst sırada görüntülenmesini sağladığı için kullanıcıların dikkatini çekme olasılığınızı artırır. Twitter sponsorlu hesap reklamlarının maliyeti de reklamınıza bağlı olarak sizi takip etmeye başlayan kullanıcı sayısına göre hesaplanır. Markanızı takip etme olasılığı yüksek olan kullanıcılara gösterilen reklamınız ilgili kullanıcıları Twitter hesabınıza yönlendirir. Reklam hedeflemesinin uygulanması da sağlanır. Görüntülenmesi istenen veya görüntülenmesi istenmeyen ülke/ülkeler seçilerek gereksiz reklam harcamaları da engellenir. Uluslararası firmalar da bu sayede reklamlarını dünya çapında yayınlanmasını sağlar. Bu özellikle reklamını tüm dünyaya açmak isteyen reklamverenler için önemlidir.
Twitter; Facebook ve Youtube gibi video içerikli sosyal medya platformlarının gerisinde kalsa da video reklamları etkili olarak Twitter kanalı kullanılarak kullanıcıya ulaştırılıyor. Ücretlendirilmesi de diğer sosyal medya mecralarındaki ücretlendirmeyle benzerlik göstererek izlenme başına olarak belirlenir. Video reklamları Twitter Amplify hizmeti üzerinden oluşturulur. Twitter video reklamları kullanıcıların karşısına haber akışı sayfasında çıkar ve videolar tweetlerin içerisinde gizlenmiş bir şekilde yer alır. Twitter'da video yükleme için bir bekleme süresi bulunmamaktadır. Twitter Video reklamları kullanıcıların görsel olarak ilgisini çeker. Bu da reklamverenler için bu mecrada başarılı video içerikleri hazırlama fırsatı sunar.
Twitter bir mobil reklam ağı olan MoPub‘ı satın aldıktan sonra geliştirmeye başladığı bu reklam modeli, sponsor reklam olarak kullanıcının karşısına çıkmış ve reklamın kullanıcıların haber akışlarında görüntülenmesini sağlıyor. Kullanıcılar uygulamayı indirmek isterlerse reklamın yanındaki indir butonuna tıklayarak Google Play veya Apple App Store üzerinden tek tıklama ile mobil cihazlarına indirme işlemini gerçekleştirebilirler.
Twitter uygulama yükleme reklamları reklamverenlerin daha fazla kullanıcıya ulaşmasına olanak sağlarken, kullanıcılar için de mobil uygulamaları indirmeleri konusunda teşvik edici oluyor. Reklamların gösteriliş şekli kişilerin ilgi alanlarına ve tercihlerine göre belirlendiği bu reklam modelinde reklamverenler, Twitter kullanıcılarının yanı sıra MoPub bünyesindeki 1 milyon mobil cihaza da reklamlarını göstermiş oluyor.